fbpx
#metime

Tőlem, a Nőknek

Minden áldott nap szeretek nő lenni. Szeretem sokszínűségemet, szeretem „kiismerhetetlenségemet”, amihez lexikonok kellenek, ódák zengenek és oly sokan megénekelték már dicsőségét és magasztosságát.

Szeretem, hogy ezerarcú vagyok, s mégis mindig egy.

Nő vagyok, mikor szarvasos tornazsákommal, bakancsban és smink nélkül sétálok, közben pedig épp Szabó Balázs Bandájának dallamai adják az ütemet a fülhallgatómon. Nő vagyok, mikor puha, szívecskés zokniban és a világ legrózsaszínűbb pizsamájában kuckózom egy bögre teával meg egy tábla csokival és könnyekre fakadok a romantikus filmen. Nő vagyok, mikor az asztalra csapok és kiállok az igazamért, miközben belül tombolva dühöngök, sőt, akkor is Nő vagyok, mikor felveszem a kedvenc szoknyámat és sminkben lejtek épp a célom felé.

nő
Fotó: Unsplash

Sokaknak leginkább az utóbbi kép írja le a Nőt. És a sokak, a többség alatt nagyon sokáig magamat is értettem. Abban hittem, hogy csak akkor vagyok igazi nő, ha a fizikai valóságom illeszkedik a társadalmi elvárások és általános gondolatok festette képnek: szoknya, magassarkú, „kipattintva”, csábosan rebegtetve a szempillákat. Esdekelve a figyelemért és az elismerő pillantásokért, melyek egyet jelentettek a szeretet fogalmával. Nem szerettem magam, nem tudtam ki vagyok, ezért azt vártam, hogy a világ szeressen és mondja meg, ki legyek.

Messzire mentem ezért, és még tovább. Bukdácsolnom, majd buknom kellett ahhoz, hogy felismerjem, mit jelent valójában a szeretet. Mit jelent az önbizalom, mit jelent az egészséges önértékelés.

Most már tudom, hogy nem vagyok egy azzal, ahogy kinézek.

Annál sokkal több vagyok. Érzelmek, gondolatok, hangulatok, ösztönök, viselkedésminták, elképzelések, álmok és vágyak kibogozhatatlanul kusza kupaca még.  Most már nem ijeszt meg, és nem érzem magam kevesebbnek attól, hogy narancsbőröm van, a fogsorom nem tökéletesen szabályos, égig érnek a lábaim és még hosszasan sorolhatnám.

nőnap
Fotó: Unsplash

Szeretem magam minden hibám ellenére. Szeretem, hogy Nő vagyok. Érzékeny, érzelmes, gondoskodó és törődő, és olykor ajtócsapkodósan hisztis, sértődékeny, mert „miért nem tudod, hogy mire gondoltam”.

Akkor is, ha nincs rajtam smink. Akkor is, ha nem akaródzik hajat vasalni. Akkor is, ha nyűgös vagyok. Akkor is, ha dáma vagyok. Akkor is, ha kislányosan cuki vagyok. Akkor is, ha feleség leszek és Anya.

Csak annyit kívánok minden nőnek, hogy találja meg magában a Nőt.
Fedezze fel, csodálja, szeresse és őrizze meg.

Boldog Nőnapot!

Szeretettel,

Ildi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük