fbpx
Kapcsolatok

Megmenteni, de minek?

Légy nő vagy férfi, a szülői, gondoskodó, óvó, védő és féltő ösztön Benned is ott van. Benned is ott van az, hogy ha valaki fontos a számodra, ha valakit szeretsz, azért hajlandó vagy áldozatot hozni. Azt akarod, hogy jó legyen neki, ne érje csalódás, bántódás… De meddig érdemes elmenni? Mi az a határ, ahol jót teszel, vagy magadnak és másnak is ártasz a megmentéssel?

Tudod, hogy kire mondják azt, mártír? Azokra az önfeláldozó emberekre, akik háttérbe szorítják, sőt, megtagadják saját érdekeiket, életüket adják azért, amiben hisznek. Szentek, vértanúk haltak hősi halált mártírként a történelem során a hazáért, a szabadságért, a hitükért. Egy nagyobb jóért. De mi van azokkal az emberekkel, akik a megmentés terhét és felelősségét veszik önként és dalolva a hátukra, és élnek mártíréletet egy olyan ügyért, amely meg sem érdemli?

Tudod, mit jelent a megmentési kényszer? Ha úgy próbálsz meg szeretetet, figyelmet és gondoskodást kicsikarni magadnak, hogy önmegtagadó odaadással szolgálsz egy kapcsolatot?
mártír
Fotó: Unsplash

Elképesztő, mennyi embert látok és hallok arról nyilatkozni, hogy van valaki, aki fontos a számára, és bár rosszul bánik vele, hiszi, hogy majd megváltozik, a kedvéért más lesz.

Mert az önfeláldozó szeretet majd győzedelmeskedik, és elnyeri méltó jutalmát.

Talán a mesékben így van. Az életben azonban, ha valaki ott üldögél a saját maga vájta gödör mélyén jajveszékelve, hogy mentsd meg, akkor gondold végig: tényleg a Te dolgod? Tényleg azt szeretnéd, hogy alászállj a mélybe és kettőtök súlyával mássz ki a gödörből? Miért? Mert fontosnak fogod tőle magad érezni? Mert nem önzetlenségből cselekedtél, hanem azt várod, ha kihoztad a mélységből, cserébe a napfényre érve majd megvilágosodik és élete végéig hálával emleget, és imába foglalja a nevedet?

Rengeteg nőtársam él olyan kapcsolatban, házasságban, ami ezen az elven „működik”. Azért tettem ezt idézőjelbe, mert nem tudom őszintén működésnek nevezni azt, ahol az egyik fél élteti azt az illúziót, látszatot, hogy valami rendben van, közben belülről lélegeztetőgépre kapcsolták. Olyan, mintha állandóan, folyamatosan újraélesztenél, a nap 24 órájában.

Élesztettél már újra? Pár percig is fárasztó művelet, nemhogy minden nap.

Pláne, ha a saját igényeidet elnyomod, mert azt tartod legfőbb feladatodnak, hogy rendbe hozd azt, ami talán sosem volt. Nincs énidő, nem töltődsz, egyre csak fáradsz. Hogy mentsd, ami menthető. Mert azt látod, ami a lehetne, nem azt, ami van. Mert egy illúzióban hiszel, egy álomban, ami talán sosem jön el. Mert nem mersz szembenézni az igazsággal, bátran kiállni magadért, és azt mondani: Én ennél jobbat érdemlek. Nem akarok harcolni a szeretetért. Szeretni akarom magam, és nem akarom, hogy a külső megerősítések kössenek gúzsba. Nem akarom, hogy az életem, az önbizalmam, az önértékelésem és az énképem attól függjön, mit gondolnak rólam mások és hogyan állnak hozzám. Nem akarom többé megjátszani magam, és aszerint cselekedni, amit elvárnak tőlem. Meg akarom tudni, hol rontottam el. Mi volt az, ami ide juttatott, hogy szolgája lettem a megmentésnek, a segítségnek?

megmenteni
Fotó: Unsplash
Mindenki a saját életéért felelős.

Ha azt érzed, valakit meg kell mentened, meg kell változtatnod, segítened kell neki, nézz magadba, és válaszolj őszintén: önzetlenül teszed? Örömet fog Neked okozni?

Lehetsz azzal önzetlen, ha elmégy kutyát sétáltatni egy menhelyre, vagy mesét olvasni a kórház gyermekosztályára. Ha önkéntes munkát vállalsz egy számodra fontos munkát végző alapítványnál. Ha szabadidődben elmégy szemetet szedni. Ezek tényleg töltenek és adnak az életedhez. Mert ezek közben nem hagyod magad hátra, a szereteted építő jellegű – befelé és kifelé is.

Mérlegelj. Kérlek. Ne légy azért mártír, hogy mások szeressenek. Keresd meg magad, majd azt, hogy miért vágysz erre. Küzdd le! Gyógyulj meg. Szeresd magad. Majd aztán jöhet az önkéntesség.

Szeretettel,

Ildi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük