fbpx
#metime

Mi az egészség?

Ez egy olyan kaliberű kérdés, mint a ki vagyok én. Vagy a mi az a szerelem. Annyi oldalról lehet megközelíteni, és annyi mindenről lehet vele kapcsolatban beszélni, ahány ember felteszi a kérdést. A saját verzióm arra, hogy mi az egészség, folyamatosan változik és bővül – ahogy tanulok és tapasztalok, úgy alakul vele a fogalom is.

Masszőrként az egészségügy határmezsgyéjén mozgok, a természetgyógyászat pedig már telibe is találja a közepét. Az évek alatt rengeteget tanultam, sok szempontból közelítettem meg az emberi szervezetet, és egy dolgot tudok biztosan azon kívül, hogy az egészség egy dinamikusan változó állapot: néhány hivatalos definíció egészen távol áll a valóságtól.

Sokáig nagyon egyszerűen a betegség hiányát nevezték egészségnek. Vagy a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapotát. Szóval az egészség maga lenne a jóllét? De mi a jóllét? Hogy nem fáj semmim, van mit ennem és úgy összességében jól érzem magam a bőrömben? Mitől lehet jól lenni és mitől rosszul?

Egyáltalán: hogyan lehetünk jól? Hogyan érhetjük az egészséges, jólléti állapotot?

mi az egészség
Fotó: Unsplash
A jóllét és az életminőség témaköreit kutatók szerint összesen hat életterületet kell egyensúlyban tartanunk, fejlesztenünk ahhoz, hogy jól legyünk.

Az első szintet mindenki könnyedén megtippeli: fizikai állapot. Nem fáj semmink, nincsenek betegségre utaló tüneteink. Az a legszebb az egészben, hogy a társadalom többségének itt véget is ér az egészségfogalma: a jóllét az, ha nem fáj semmim. Mint az egészség első definíciójában, ami az 1800-as évekből maradt ránk. Itt tartunk tudatosságban? Ugye nem?

Még a fizikai állapot is bővül, hiszen az erőnk, az állóképességünk, az energetikai állapotunk, sőt, még az is, hogy mennyit és milyen minőségben alszunk, ezt a területet erősíti. Gondoltad volna?

A maradék öt terület az, melynek fejlesztése és tudatosítása mostanában trenddé vált. Egyik szemem sír, mert a „mindenki coach” világában nem biztos, hogy valós segítséget kap az, akinek tényleg vezetésre és támogatásra van szüksége. A másik pedig nevet, mert kezdjük felismerni, hogy a fizikai állapot mellé a mérleg másik serpenyőjébe is bőven kell pakolni ahhoz, hogy tényleg egyensúlyban legyünk.

A lelkiállapotunk karbantartása ugyanis pont olyan fontos, mint a testünké.

Ha fáj a torkunk, belázasodunk, akkor elmegyünk orvoshoz. Ha lelki fájdalmaink vannak, úgy érezzük megrekedtünk az életünkben és kilátástalannak érezzük helyzetünket, akkor miért nem kérünk segítséget? Teljesen mindegy, hogy pszichológushoz, kineziológushoz, coach-hoz, vagy látóhoz megyünk – ha jó szakember, a szemléletmódja közel áll hozzánk, és bízunk benne, akkor igenis éljünk a lehetőséggel.

Alapvető emberi szükséglet, a jólléti, egész-ségi állapot nélkülözhetetlen eleme, hogy tisztában legyünk érzelmeinkkel, reális legyen az önképünk, mind testileg, mind lelkileg, tehát, hogy ismerjük magunkat, és szeressük azt, akit megismertünk. Hogy legyen egy pozitív önértékelésünk, önbecsülésünk. Hogy képesek legyünk önazonosságban létezni.

A következő szint már a függetlenségé – tudjunk önállóan létezni. Legyenek önálló gondolataink, döntéseink. Tudjuk, hogy mit szeretnénk. Mi határozzuk meg, hogy kivel milyen viszonyban vagyunk, mi a hobbink, mivel töltjük a szabadidőnket, milyen munkát választunk magunknak.

mi az egészség
Fotó: Unsplash

A negyedik terület már bátrabban is kilép az önismeret területéről, és nem csupán magunkhoz fűződő viszonyunkat, hanem kapcsolatunkat a világgal jelzi. Kik a barátaink? Hogy érezzük magunkat társaságban? Tisztában vagyunk vele, hogy mit jelent az introverzió és az extroverzió fogalma? Melyik csoportba tartozunk? Meg tudjuk-e élni vágyainkat, ami a kapcsolatainkat, szexuális életünket illeti? Egyáltalán, milyen kép él a fejünkben az egészséges szexualitásról?

Gondoltad volna, hogy a szex is képbe kerül, mikor megkérdeztem a cikk elején, hogy mi az egészség? És még mindig van két terület hátra…

Az ötödik a környezetünké. Mennyire érezzük magunkat biztonságban? Megvan-e minden anyagi forrásunk az önmegvalósításhoz? Milyennek látjuk otthonunkat, ahol élünk? Mennyire függünk másoktól? De ide sorolják az egészségügyi ellátottságot, sőt, még az információhoz való hozzáférést is. A szabadságunkat. Már ez megérne egy külön misét az egyre fokozódó cenzúrával élő társadalmunkban, ahol a nagy testvér mindent lát – mi a szabadság? Mikor vagyunk szabadok?

Ez már egy spirituális út – azaz a hatodik terület. A hitünk világa. Nevezzük vallásnak, hitvilágnak, kinek, hogy tetszik, de ez az, amihez fohászkodunk. Ahonnan kérünk, ahová hálaimát rebegünk, és erre gondolunk, amikor arcunkat az ég felé emeljük, és tudjuk, vigyáznak ránk.

Mi az egészség? Hol kezdődik az egészségem? Önmagamnál.

Hogy tudom, mit jelent egésznek lenni. Hogy ismerem a testem, lelkem rezdüléseit, tisztában vagyok jelentésükkel, és felismerem a változásokat. Hogy tudok haladni a fejlődés után, mert igényem és lehetőségem is van rá. Egészség az, ha jól érzem magam a bőrömben; szeretem azt, amit a tükörben látok. Amikor annyit láthatok a világból, amennyit csak szeretnék. Amikor szeretek és szeretve vagyok. Amikor biztonságban vagyok, fizikailag és lelkileg is. Amikor van fogalmam arról, hogy mit hoz a holnap. Amikor hiszek, bízok és remélek. Amikor teljes tudatában vagyok az életemnek.


Szeretettel,

Ildi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük