fbpx
Egészség

Ma van a Föld napja

Húsvéthétfőnk idén egy másik fontos „ünneppel” is egy napra esik: ma van a Föld Napja, és évről évre egyre fontosabb, hogy ne csak április 22-én, de az év minden egyes napján megemlékezzünk Földünkről és tegyünk azért, hogy jólétben, tisztaságban éljen és éltessen minket még nagyon, nagyon sokáig.

Arról sajnos már pár évtizeddel lekéstünk, hogy megelőzzünk dolgokat – meg nem történtté tenni azt, amit az emberi faj eddig elművelt a Földdel, már nem lehet, de odafigyeléssel, jószándékkal és tisztelettel még lassíthatunk a folyamaton és tehetünk azért, hogy a következő generációk is megtapasztalják azt a csodát, amit a földi élet jelent.

Az összes bejegyzésemből érezhető, hogy alapvetően igyekszem tisztelettel és megértéssel fordulni mindenhez és mindenkihez, ami és aki körülvesz, így nincs ez másként a természettel sem. Falun nőttem fel, számtalan csodát tapasztaltam meg, szeretném, ha a gyermekeim és az unokáim is olyannak láthatnák, mint én láttam gyerekkoromban. A mai napig a természethez fordulok, ha túlcsordulok, ha csöndre és megnyugvásra van szükségem. Szeretem csodálni a vizet, merengeni az égre nézve, mezítláb sétálni a fűben, ölelgetni a fákat, simogatni a leveleket – szeretek fejet hajtani az Élet csodái előtt.

Szeretek tenni is értük. Körülbelül egy éve kezdtem el nagyobb lépéseket tenni az ökológiai lábnyomom csökkentése érdekében. Korábban is szelektíven gyűjtöttem a hulladékot, környezetbarát tisztítószereket is használtam, de nem foglalkoztam azzal, hogy a hulladékom mennyisége is csökkenjen.

Rábukkantam azonban a Zero Waste mozgalomra, és Kump Edina Hulladékmentes.hu oldalának értékes tartalmaira és elindultam.
föld napja
Fotó: Hulladékmentes.hu

A mostani bejegyzésemnek az a célja, hogy lássátok, milyen apró lépésekkel is tehettek a környezetért. Ezek nem lemondások, hanem jóleső felfedezések, amikre könnyű rákapni. Jólesik arra gondolnom, hogy minden áldott nap teszek valamit Földanyáért, és az egészségtudatosságom nem csak a testmozgásra, a táplálkozásomra és a lelki életemre terjesztem ki.

Tessék, itt az én hét pontom a Föld napja alkalmából arra vonatkozóan, hogyan kezdtem neki a hulladékcsökkentésnek!
  1. Nem vásárolok palackozott üdítőket. Eleve nem fogyasztom őket, mert nem tartom egészségesnek, így itthon vízszűrő kancsót használok, és tisztított vizet iszom, útközben pedig mindig nálam van a kulacsom, amit simán újra tudok tölteni.
  2. Takarításhoz a már említett környezetbarát tisztítószereket használom, mosáshoz mosódiót, ecetet és illóolajokat. Emellett lecseréltem a mosogatószivacsot lebomlóra, papírtörlő helyett pedig már szinte csak konyharuhát használok, takarításhoz pedig régi törölközőket vágtam darabokra és azzal helyettesítem (ugyanolyan szép és foltmentes a tükör is, mint papírral!).
  3. Mindig van nálam vászonszatyor! Így nem tud váratlanul érni, ha hazafelé eszembe jut, hogy be kell mennem a boltba, nem veszek papírtáskát sem, nemhogy műanyagot. Ha olyan helyen vásárolok, ahol automatikusan adnák hozzá a táskát, azt is vissza szoktam utasítani. Ezen kívül, vannak tüllzsákjaim is (itt vásároltam őket), amelyeket gyümölcs-és zöldség vásárlásakor használok műanyag zacskó helyett.
föld napja
Fotó: Unsplash

4. Papírzsebkendőt átváltottam textilzsepire. Nem undorító, könnyen kezelhető, még a legtaknyosabb influenzaszezonban is. Ha érdekel, hogyan csinálom/tisztítom, írj bátran!

5. A fürdőszobában történt a legnagyobb váltás: tusfürdő helyett szappan (mert az papír csomagolásban van), peeling helyett szappanzsák, fogkefe bambuszból, fültisztító pálcika nyele papír, arclemosó korong mosható. Az összes kozmetikumom természetes összetevőkből készül, nem tesztelték őket állatokon. Feltett szándékom a samponom is samponszappanra cserélni, de eddig még egyik sem vált be, amit próbáltam, viszont nem adom fel! Ami pedig „azokat a napokat” illeti: már jó ideje biopamutból készült termékeket használok, most bejött melléjük az intimkehely is – barátkozunk még, de csökken a hulladék ilyen téren is.

6. Nagyon odafigyelek arra, hogy tényleg csak olyasmit vegyek meg, amire szükségem van.

Eleve nem szeretek vásárolni, nem vagyok egy divatbolond, pont annyi ruhám van, amennyire szükségem van. Szerencsémre legjobb barátnőm egy igazi zseni és a legnagyobb segítségem ebben: készített nekem egy színelemzést, ami alapján összeállítottunk egy kapszulagardróbot (az őszi-téli kész, a nyári beszerzése folyamatban), így kevesebb, de jobban kombinálható ruhák vannak a szekrényemben, ráadásul a hajam, bőröm, szemem színének és alkatomnak megfelelően. A divatipar elképesztő hatással van nem csak a környezetre, de a társadalomra is, ezzel kapcsolatban a legjobb infókat a Holy Duck! blogon tudjátok beszerezni.

7. Hetente több alkalommal főzök. Ez egyrészt egészségtudatossági kérdés, másrészt költséghatékonyabb is, mint rendelni a menüket, harmadrészt pedig kisebb környezeti terheléssel jár. Szeretek főzni, szeretek kísérletezni az ízekkel, ráadásul ételérzékeny is vagyok, meg a táplálkozásom zömében növényi eredetű, így ez a lehetőség adott volt. Plusz, azt tudtátok, hogy a húsmentes napokkal is sokat tehettek bolygónkért? Bővebben ITT.

Tudom, hogy ez most így egyszerre nagyon soknak tűnik, de én sem egyszerre kezdtem el mindent. Nem elrettenteni akarlak Titeket, hanem megmutatni, hogy másképp is lehet – pont ugyanúgy, mint a lelki életünkben próbálok egy másfajta nézőpontot megosztani.

Mindig van választási lehetőség, és csak rajtunk múlik, hogy mennyit teszünk, meddig engedjük bővíteni a komfortzónánkat és megváltoztatni a szokásainkat.

Tudom, hogy a fogyasztói társadalom arra buzdít, hogy mindent tegyél a magadévá, vedd meg, különben egy életre lemaradsz… de biztos, hogy mindenre szükséged van? Nézz szét magad körül, tedd a szívedre a kezed, és mondd őszintén: tényleg mindenre szükséged van, amit magad körül látsz? Tényleg mindent megteszel a fenntarthatóság érdekében?

Ha pedig mindenképp költeni akarsz, költs élményekre. Azok többet adnak, mint egy újabb pár cipő vagy táska.

Szeretettel,

Ildi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük