fbpx
Egészség

Tudtad, hogy többfajta intelligencia létezik?

Braskó Csaba hírleveleit azóta olvasom és kedvelem, hogy elolvastam a Múzsa című könyvét. Nekem nagyon sokat adott, sokaknak ajánlottam már, vagy éppen adtam kölcsön, hiszen szemléletfejlesztéshez tökéletes katalizátorként működik az arra nyitottaknak.

Még tavaly kaptam egy anyagot hírlevélben az egyes intelligenciatípusokról, amelyet nagyon érdekesnek találtam, le is mentettem, ezt osztom most meg veletek. Mielőtt lenéznéd magad amiatt, hogy egyes területeken gyengébben teljesítesz, gondold végig az erősségeid! Ez egy tényleg nagyon szuper összeállítás, érdekes kutatási adatokkal, remélem Neked is legalább annyira hasznodra válik, mint nekem!

„Howard Earl Gardner, a Harvard Egyetem viselkedéskutató professzora évtizedeken át kutatta ezt a témát, és jelentős eredményeket ért el. 1983-ban megjelent könyvében bebizonyítja, hogy sokféle emberi intelligencia létezik, amiből neki nyolcfélét sikerült azonosítania.

„Nem az számít, hogy milyen intelligens vagy. Az számít, hogy miben vagy intelligens!”
intelligencia
Fotó: Unsplash

Ennek a felismerésnek két következménye van.

Egyrészt a hagyományos IQ-tesztek ezek nagy részét nem mérik, ezért még az önfejlesztés iránt nyitott emberek jelentős része előtt is sokszor rejtve marad, hogy ők valamiben akár kiemelkedők is lehetnek. Másrészt pedig ez olyan, mint a jobb- és balkezesség: ösztönösen azt a kezünket használjuk egy bizonyos feladatra, amiben erősek vagyunk. Hasonlóképpen, ha rendelkezünk egy bizonyos típusú intelligenciával, akkor azt próbáljuk meg használni olyan feladatok megoldására is, amikre az könnyen lehet, hogy alkalmatlan.

A nyolcféle intelligencia, amiről Gardner révén tudomásunk van, számtalan kombinációban előfordulhat az emberekben. Így a személyiségtípusok, jellemvonások szinte végtelen kavalkádja létrejöhet, ugyanakkor számtalan törvényszerűség is felállítható.

Verbális-nyelvi intelligencia:

Az ilyen emberek könnyen írnak, olvasnak, könnyen tanulnak meg nyelveket, képesek magukat izgalmasan és érdekesen kifejezni. Ez az intelligencia az alapja az írói tehetségnek, a verselésnek, de a nyilvános beszédnek, valamint az előadóművészetnek is.

Zenei-ritmikus intelligencia:

Az ilyen emberek jól tájékozódnak, szeretik a térbeli feladványokat, a LEGO-játékokat, rendszerint jó az ízlésük, könnyen felismerik, ha egy kép egyensúlyban van, általában fejlett a kézügyességük, nem ritkán szeretnek rajzolni. Ez az intelligencia a képzőművészeti tehetség alapja, a festészet, szobrászat, fotózás, filmezés előszobája. Ugyanakkor nélkülözhetetlen a mérnöki, tervezői tevékenységhez és az autóversenyzéshez is.

Logikai-matematikai intelligencia:

Ez az, amit az IQ-tesztek általában mérnek. Azok, akiknek ez jól megy, általában könnyen és határozottan érvelnek, érdeklik őket az elvont dolgok, vonzzák őket a stratégiai játékok és az informatika. Ez az intelligencia az alapja a tudományos érdeklődésnek, a racionális területekben való kiemelkedő teljesítménynek.

Testi-kinesztetikus intelligencia:

Akik ebben jók, azok nagyon otthon vannak a testükben, minden pillanatban érzik, hogy egyes izmaik milyen állapotban vannak és persze képesek egyenként mozgatni őket. Ez a fajta intelligencia vezet a sport, a tánc, a színjátszás terén a kiemelkedő eredményekhez.

Naturális intelligencia:

Ők ösztönösen vonzódnak a természethez, könnyedén felismerik a növényeket, állatokat, szeretnek horgászni és túrázni. Ez a fajta intelligencia igen erős túlélési képességek alapja, és akár a meteorológia, biológia, antropológia és hasonló tudományterületek számára is nélkülözhetetlen, de akár a gyógyításban, orvoslásban is felettébb hasznos.

Interperszonális intelligencia:

amit más néven szociális intelligenciának hívunk. Az ebben fejlett emberek könnyen teremtenek kapcsolatot, népes baráti körük van, empatikusak, tapintatosak, és rendszerint szórakoztatóak. Ez az intelligencia az alapja a jó vezetésnek, legyen az akár cégvezetés vagy idegenvezetés, a vendéglátásnak, a diplomáciának, az oktatásnak, az ügyvédi szakmának, de ez tesz valakit jó értékesítővé és jó pszichológussá is.

Intraperszonális intelligencia:

Ez egyfajta önismereti intelligencia, aminek eredményeképpen az ember elég jól ismeri a saját erősségeit és gyengeségeit, képes kiismerni a saját gondolatait és érzéseit, képes kordában tartani azokat. Ez a fajta intelligencia az önmenedzselés alapja, ez sarkallja az embert az önfejlesztésre, ez hozza létre a felelősségérzetet, a morális és etikai elveket, valamint azt az igényt, hogy érdemes bizonyos elveket követni és betartani.”

Melyik pontban ismerted föl az erősségedet? És melyik típust szeretnéd fejleszteni?

Szeretettel,

Ildi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük